keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Road Trip Finland 11 - 15.7.2011

Viikonloppuna eräänä sain päähäni, että haluan prätkäreissuun. Yritin houkutella kaveria mukaan, mutta ei onnistunut. Puntaroin asiaa päivän pari, ja päätin kuitenkin lähteä. Vain Gissa ja mä.

Alkuvalmistelut

Sunnuntaipäivän tein suunnitelmia. Kaavailin mukavaa reittiä, mutta kuitenkin sellaista, joka tuntuu turvalliselta yksin ajella. En halunnut mihinkään tuhannen korpeen yksin, entä jos pyörä vaikka hajoaisi, tai jotain kävisi? Lapin reissu sai siis jäädä tulevaisuuteen, ehkä isin kanssa kaksin taitettavaksi. Saariston rengastietä olin kuullut kehuttavan, ja tutustuin siihenkin, mutta totesin, että siinä on minulle liian vähän ajettavaa. Jos ajoreissuun lähdetään, niin totta sitä sitten ajaakin halutaan, eikä vaan seisoskella lossien kyydissä. Kohteeksi valitsin sitten Keski- ja Itä-Suomen, päätin ajella Saimaan rantojen kautta ihan itärajalle saakka. Majoittumispaikat suunnittelin valmiiksi, muuten jätin reitin avoimeksi ja päätin valita sään ja fiiliksen mukaan.

Reissu-Gissa
Pakkaaminen oli haastavaa, minulla kun ei pyörässä ole laukkuja, ja kaikki tarvittava piti mahduttaa ihan tavalliseen selkäreppuun. Makuupussin kiinnitin takasatulaan. Lisäksi säätiedotukset eivät luvanneet hyvää, joten kaikki piti tietysti pakata muovipusseihin, makuupussi varmuudeksi triplapussiin. Pakatessa huomasin pari pientä puutetta: no, minulta puuttui Suomen kartta. Pikkuvikoja. Myös taskulampun hankkimisesta tuumin olevan hyötyä.
Day 1

Starttasin liikkeelle Tampereelta vasta iltapäivällä. Päivän reittinä Ylöjärvi-Kuru-Virrat-Ähtäri. No enpä  juuri Ylöjärveä pidemmälle ehtinyt, kun rankka-, tai pikemminkin RANKKAsade yllätti. Edes autot eivät nähneet eteensä ja pysähtelivät bussipysäkeille odottamaan sateen laantumista. Niin myös minä - heti kun löysin ensimmäisen, jossa oli katos. Vaikkei sateensuojasta enää tuossa kohtaa juuri ollutkaan iloa. Siinä bussipysäkillä kiersin hanskat "kuiviksi" ensimmäisen kerran. Sittemmin tuosta taisi tällä reissulla tulla ihan tapa.

Reissussa rähjääntynyt.
Reissussa rähjääntyneempi.
Ekan yön leiripaikalta.
Nalleveijarit.
 
Lapasten kuivattelua.
Hetken ehdin katua koko reissua ja harkita kotiin paluuta. Vaan mikä motoristi se sellainen on, joka vettä pelkää. Eikun matka jatkuu! Siinä matkan edetessä sade muuttui pikkuhiljaa tihkuksi, ja sopivasti Ähtäriin saapuessani loppui kokonaan. Taisin olla illan viimeinen (ja märin) asiakas Ähtärin eläinpuistossa. Oikeastaan puisto oli kiva kiertää illan viimeisenä, ei ollut kiljuvia lapsia joka paikassa, ja eläimet uskaltautuivat paljon enemmän liikkeelle ja esille. Suursuosikeiksi nousivat tottakai temmeltävät karhut, mutta myös pikkuiset villisiat olivat veikeitä. Ensimmäisen yön vietin Valkeisten lomakeskuksessa, maatilamajoituksessa. Siellä tutustuin lähinnä pariin pikkulapseen, jotka olivat haltioissaan prätkästä. Illan ohjelmassa oli kastuneen puhelimen henkiin herättelyä ja ajovaatteiden kuivatusta.

Iltakuvailuja.
Ekan yön torppa.
Day 2

Päivän reitti: Ähtäri-Saarijärvi-Uurainen-Jyväskylä-Pieksämäki-Juva.

Kuvailuja Juvalla.
Aamusta alkaen vettä tuli kuin Esterin kuuluisasta. Tovin harkittuani päätin silti pitäytyä illalla tekemässäni reittisuunnitelmissa, ja ajella pikkuteitä. Onneksi päätin. Tie Saarijärveltä Uuraisiin oli tosi hieno! Saarijärvellä sain oivalluksen, ja kävin ostamassa puhelimen suojaksi Mini Gripin. Pikku pussuikoista oli hyötyä myös taukopaikalla Jyväskylässä Palokan ABC:llä, missä pakkasin banaanilastuja iltapalaksi ;) Samaisella huoltsikalla kuivattelin ajokamoja vessan käsipuhaltimella, ja olin vähällä huomautella muille asiakkaille lippis päässä syömisestä. Itsehän riisuin ajokamat, ripustelin ne tuolien nojille kuivumaan, ja painelin ympäriinsä Puman capreissa ja ajosaappaissa. Jyväskylässä tajusin myös, että ainoa mukaan pakkaamani pitkähihainen oli nyt litimärkä. Vesivanan jäädessä perääni hilauduin Prisman alennusrekeille, löysin lasten kokoa olevan kivan fleecehupparin, ja ostin sen illaksi.

Juvan mökki.
Jyväskylästä satoi vielä koko matkan Pieksämäelle asti, mutta siellä vihdoin sade hellitti, ja tuntuikin, että viimeinen mutkapätkä Pieksämäeltä Juvalle oli suorastaan juhlaa! Juvalla leiriydyin Juva Campingissa pienessä aittamökissä. Mökki oli tosi kiva, järvimaisema vielä kivempi, mutta karavaanarit tylsiä. Illalla join lonkeron, grillasin makkaraa ja istuin iltanotskilla ihan yksikseni, karavaanarit nyhersivät omissa autoissaan ja vaunuissaan. Leirintäalueella aloin ottaa tänään ekaa kertaa kuvia. Aiemmin oli satanut niin paljon, ettei kameraa viitsinyt kaivaa esiin.

Day 3

Päivän reitti: Juva-Savonlinna-Punkaharju-Ruokolahti-Imatra-Lappeenranta.

Tää päivä oli MAHTAVA! Svaonlinna on hieno, Punkaharju on UPEA, Imatrankoski erittäin vaikuttava. Ihanat pienet mutkatiet edellä mainittujen välillä, wau! Kävin Savonlinnan torilla ja Olavinlinnassa. Savonlinnassa oli motoristeille järjestetty parkkeeraaminen paremmin kuin missään.

Aamulla valmiina matkaan.
Savonlinnasta matka jatkui huippukivoja mutkapätkiä taitellen Punkaharjulle. Siellä ajoin sen Punkaharjun maisemareitin, enkä muista koskaan missään ajaneeni yhtä upeassa maisemassa. Se oli vaan mahtava! Pää pyöri kuin ysiluokan poika tuolissaan matikan tunnilla, kun ei osannut päättää kummalla puolella olisi upeammat maisemat. Harmitti, ettei kypärässä ole kameraa.

Olavinlinna.
Maisemaa Olavinlinnasta.

Matka jatkui Imatralle. Olin suunnitellut aikataulun niin, että olen Imatralla klo 18 koskinäytöstä seuraamassa. Koskeen siis päästetään vedet kesäisin kerran päivässä. Meinasin myös vahingossa ajaa Venäjälle. Kuka neropatti antaa kaupunginosan nimeksi Rajapatsas? Mä luulin että se on nähtävyys! Jossain kohtaa onneksi tajusin kääntyä, kun tuumin, että kohta alan kartan mukaan olla rajan tuntumassa. Koskinäytöstä odotellessa istuskelin Vuoksen rannassa jätskillä. Kertakaikkiaan vaan hyvä fiilis :) Imatran koski on vaikuttava näky kuivanakin, mutta koskinäytös oli todella hieno! Hetkeäkään en katunut, että päätin ajella Imatralle.

Vettä koskeen!
Kuohut parhaimmillaan.

Vesi etenee uomassa.

Hökkeli.
Koskinäytöksen jälkeen jatkoin vielä illalla matkaa Lappeenrantaan. Siellä yövyin kehutulla leirintäalueella. Olin varannut aittamökin, niinkuin Juvaltakin. Mökki oli jotain ihan järkyttävää! Ovesta piti kontata sisään, mistä päätyi suoraan sängylle. Seisomaan ei mahtunut missään, mökki haisi kaamealta, jääkaappia en löytänyt koko leirintäalueelta, ja kaiken kruunasivat verellä tehdyt piirustukset mökin katossa. Auringonlasku Saimaan rannalla oli kylmästä säästä huolimatta illan kohokohta, sen jälkeen lähinnä makasin ja pidin silmiä kiinni, jotta nukahtaisin ja yö olisi äkkiä ohi. Koko yön kuvotti maata siinä torpassa.

Auringonlasku Saimaalla.
Day 4

Hiekkalinna.
Lappeenrannassa kävin aamulla katsastamassa Linnoituksen alueen, sekä kuuluisan ison hiekkalinnan. Jälkimmäinen oli valitettavasti niin aikaisin aamusta vielä suljettu, mutta hieno se oli ulkoapäinkin ihailtuna. En ole varma olisinko edes halunnut sisään kera kirkuvien ipanoiden.

Tänään mun oli tarkoitus ajella jo kotiin, mutta teinkin viime hetken muutoksen suunnitelmiin, ja ajelin Mäntyharjulle. Tänään uskalsin jo ajaa pikku pätkät hiekkatietäkin, jotta pääsin kivoille mutkateille. Huvittavaa oli se, että tähän mennessä en ollut eksynyt reissun aikana kertaakaan, mutta tietysti sitten viime hetkellä, omalle mökille suunnistaessa, onnistuin ajamaan muutaman kilometrin harhaan. Pikku lenkin jälkeen löysin kuitenkin perille, ja nautin päivästä ja illasta Nallekalliolla täysin siemauksin.

Navigaattori :)
Mökki oli lämmin, siisti ja puhdas, tuoksui hyvältä. Oli sauna, oli vihta, oli järvessä lämmin vesi, oli ihanaa ruokaa. Ohjelmaan kuului myös pyörän pesu isin kanssa, järvestä vettä kantamalla ja kastelukannulla pyörän päälle kaataen :) Edellisen yön karmivan hökkelin jälkeen ei olisi moneen kertaan kastunut, koko reissun pienesti viluissaan ollut motoristi voinut toivoa parempaa. Reissun opetus: Oma mökki kullan kallis :)



Day 5

Tänään liikkeelle piti lähteä melko aikaisin. Tampereella odotti ilta ystävän kanssa Apulantaa ja Happoradiota fanittaen. Mikäpä siinä, äiti ja isi saattelivat matkaan levänneen, lämmenneen ja iloisen motoristin. Gissakin kehräsi tyytyväisenä ja kiiltävänä.
Kotimatkalle lähdössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti