torstai 1. maaliskuuta 2012

Tallinna 19 - 21.1.2012

Joululahjaksi putkahti kaksi yötä hotellissa Tallinnan vanhassa kaupungissa. Kivaa! Minulla on paha tapa säästellä lahjakortteja sopivaan tai erityiseen hetkeen, ja harmikseni ne sitten monesti unohtuvat ja jäävät käyttämättä kokonaan. Nyt en halunnut tehdä sitä mokaa, joten reissuun ja heti!

Tallinna on ihan kiva kaupunki, mutta lopulta kuitenkin aika pieni, ja meille suomalaisille jotenkin liian tuttu ollakseen kovin eksoottinen. Muutama päivä Tallinnassa tekee silti terää! Tämä miniloma otettiin hemmottelun ja herkuttelun kannalta. Siihen kuului vähän kaupunkiin tutustumista, shoppailua, kasvohoitoa, yksityistä poreallasta, hyvää ruokaa, hyvää viiniä ja tietysti vähän kuohuvaakin. Yksi kokemus tällä reissulla nousi kuitenkin ylitse muiden, joten tehdäänpä tarkempaa selkoa siitä.

Ravintola Ö

Ruokalaji 1
Ensimmäisenä tarjoiltiin "complimentary from the chef". Se sisälsi pienen kupillisen lämmintä keittoa sekä kalaisan lusikallisen. Keiton maku oli jollain lailla tuttu, mutta en kuitenkaan saanut selkoa ainesosista. Lusikallinen sisälsi jonkinlaista kalatahnaa mädillä höystettynä. Tässä kohtaa pääsi jo hienon ravintolan makuun, mutta en silti voinut aavistaa, mitä kaikkea olisi tulossa.

Ruokalaji 2
Toisena ruokalajina pöytään tuotiin varsinainen alkupala. Oma annokseni oli Non traditional beef tartar with sorrel salad and watercress crème. Erikoinen alkupala oli hämmästyttävä makujen yhdistelmä. Tässä kohtaa on pakko puhua todellisesta makuelämyksestä. Vaalea möykky lautasen yläreunassa ei varsinaisesti kuulunut asetelmaan, vaan ehdin jo ennen kuvaamista poistaa tartarin päältä sipulit. Niin, sellaista ravintolaa ei olekaan, joka saisi sipulin maistumaan hyvälle ;)

Ruokalaji 3
Pitkin ateriaa tarjoiltiin kahta erinomaista leipää. Toinen oli tumma leipä, johon oli leivottu sekaan tuoretta puolukkaa. Toinen laji oli vaalea leipä saksanpähkinöillä höystettynä. Molemmat aivan suussa sulavaa herkkua, mutta suosikiksi nousi kuitenkin saksanpähkinäleipä.

Ruokalaji 4
Kas, alkuruoan jälkeen ei tarjoillakaan pääruokaa, mitäs tämä nyt on? Noh, pääruoan maulta on syytä odottaa melkoisia, kun kokki haluaa varmistaa sen maistumisen koko hienoudessaan. Niinpä välissä tarjoillaan jonkinlainen sorbetti, jotta alkuruoan maut saadaan tasoiteltua ennen pääruokaa. Sorbetti oli älyttömän hyvää, olisi mennyt minulle ihan jälkiruoastakin.

Ruokalaji 5
Viidennen ruokalajin kohdalla päästään asiaan, vihdoinkin pöytään tulee pääruoka. Annokseni oli Veal in black pepper sauce served with roasted beetroot and potato puree. Tässä kohtaa pelkäsin, että vatsa on jo niin täynnä herkkuja, etten saa enää pääruokaa mahtumaan sekaan, mutta ei tuottanut ongelmia. Rehellisesti sanottuna en tiennyt että näin hyvää lihaa voisi olla edes olemassa! Liha oli aivan uskomattoman hyvää ja täydellisesti valmistettu. Myöskään en ole koskaan eläessäni maistanut näin hyvää perunamuusia. Tässä kohtaa ei voi puhua enää syömisestä, tämä oli silkkaa ruoasta nauttimista. Täydellistä!

Ruokalaji 6
Kuudes ruokalaji oli jälkiruoka. Tilasin Curd cheese brûlée with strawberry salad and strawberry sorbet. Kuten muutkin ruokalajit, jälkiruokakin suorastaan suli suussa. Juustobrülee oli minulle aivan uutta, mutta voi, niin ihanaa!

Ruokalaji 7
Jälkiruoan jälkeen luulin jo ruokalajien jääneen kuuteen, mutta tulihan se seitsemäskin. Makuelämyksen ja ruokalajipaletin täydensi vielä laskun yhteydessä tarjoiltu Ravintola Ö:n tryffeli. Tässä kohtaa keskityin kaivamaan kuvetta niin että kuva viimeisestä ruokalajista jäi valitettavasti ottamatta. Ihan tryffeliltä se kuitenkin näytti :)

Seitsemän ruokalajia kera punaviinipullon tulivat maksamaan kahdelle hengelle 128 euroa. Varsin käypä hinta tästä illasta, jota ei voi kuvailla ulkona syömiseksi, vaan elämykseksi. Kaikki ruokalajit olivat todellisia makunautintoja, parantamisen varaa en keksi. Omaksi suosikikseni taisi lopulta jäädä pääruoka, en voi vieläkään käsittää miten mitään niin hyvää on edes olemassa. Myös palvelu Ravintola Ö:ssä oli ensiluokkaista. Kurkista http://www.restoran-o.ee/?action=page.home, suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti