keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Tukholma 21 - 25.5.2012

Tätä reissua onkin muuten suunniteltu ja valmisteltu harvinaisen pitkään ja hartaasti, melkein kolme vuotta! Ja mitä, sitten se suuntautuu niinkin eksoottiseen maahan kuin Ruotsiin, ohhoh! Ekstramausteena kuitenkin otan mukaani 22 teiniä ja yhden rempseän bilsan open. Joista nuo 22 ensimmäistä selittänee, miksi reissu on ollut pakko suunnitella ja valmistella huolella.

Olen siis lähdössä ensimmäiselle itse järjestämälleni leirikoulumatkalle. Nuorten vatsat on aivan täynnä perhosia, mutta myönnettävä on, että niitä liihottelee hyvissä määrin openkin mahassa. Seuraavan viikon minä olen vastuussa koko porukasta yötä päivää. Voi veljet, tästä jos selvitään, on syytä juhlia :)

Day 1
Maanantai, aamuyö, kello 03:30. Parin tunnin unien jälkeen tokkurainen ope kaivautuu sängystään Kärkölän perukoilta. Eikös ole tapana, että vanhemmat saattelevat lapsensa leirikouluun, niin saa tehdä myös meidän isi :) Nopeasti vähän yöpalaa nassuun ja suunta kohti Hämeenlinnaa. Pikkuisen ennen viittä saavun paikalle, ja koulun piha on jo täynnä aivan täpinöissään olevia nuoria. Reissufiilis tuntuu olevan katossa jo nyt, kivaa :) Vakuuteltuani vielä muutamat vanhemmat siitä, että reissu menee varmasti oikein hyvin, lähdetään matkaan kohti Turun satamaa.

Ekan illan vaatimattomat iltapalaostokset.
Turussa vaihdetaan bussi laivaan, ja noustaan Viking Linen m/s Amorellan kyytiin. Ensimmäinen reissupäivä vietetäänkin lähes kokonaan laivalla. Nuoret törsäävät rahojaan pelikoneisiin ja sulloutuvat hytteihin kikattamaan, opet vetelee päiväunia :) Toki laivalla nautitaan myös porukalla buffet-lounasta. Seisovan pöydän safka on hyvää ja sitä on riittävästi, mutta salaa opea kyllä kismittää, kun ei voi käydä käsiksi seisovan viinipöydän antimiin ;)

Laivalla sattui oikeastaan koko reissun ainoa välikohtaus, johon jouduin puuttumaan, kun pojat riehaantuivat viskomaan toistensa päälle vettä vessanpöntöstä. Ajattelin jo, että hienoa, tästä se sekoilu sitten alkaa ja loppua ei varmaan näy, mutta olin väärässä. Sen verran hanakasti puhuttelin pojat, ettei koko reissun aikana tarvinnut enää puuttua mihinkään, nuoret olivat mahtavia!

Tukholmaan saavutaan iltasella. Ohjelmassa enää hostelliin kirjautuminen ja iltapala, joka haettiin lähikaupasta. Vietimme viikon Skanstulls-hostellissa. Hostelli oli kiva ja sijainti hyvä. Ainoa miinuspuoli oli, että seinät olivat ihan paperia. Ja ei, ne eivät olleet mun nuoret jotka sielä mellastivat yötä päivää, vaan joku hollantilaisporukka.

Day 2
Ope aloittaa aamun juoksulenkillä, kun lapset vielä nukkuu. Tukholma on ihana kaupunki juosta! Löysin samantien kivat lenkkipolut, juoksentelin saarelta toiselle :)

Kun teinitkin saatiin hereille, ohjelmassa oli Junibacken ja Gröna Lund. Kivana bonuksena tietysti lauttamatka saarelle ja takaisin. Junibacken oli kylläkin selkeästi meitä nuoremmille suunnattu, mutta nuoriso itse oli sen välttämättä halunnut leirikouluohjelmaan. Satujuna Junibackenissa oli kyllä näkemisen arvoinen, tosi hienosti tehty! Jostain merkillisestä syystä nuoriso ei sitten kuitenkaan viihtynytkään Junibackenissa ihan niin kauaa kuin olivat alunperin kuvitelleet. Lähdettiin siis ex tempore -ohjelmanumerona käymään Skansenissa lounaalla. Siellä jäi sitten vapaata aikaa tutustua ympäristöön ja käydä eläintarhassa, tai loikoilla vaan nurmikolla auringossa. Säät suosi totisesti meidän reissua, hellettä koko viikko!
Gröna Lund
Gröna Lundissa mä en ottanut edes ranneketta, huvipuistot ei ole mun juttu. En pysty menemään mihinkään pyöriviin tai holtittomasti heiluviin kapineisiin, ja juuri muuta huvipuistoissa ei olekaan tarjolla. Opet siis vaan otti aurinkoa ja nuoret hurvitteli. Lisäksi yllytin poikia toinen toistaan hullumpiin laitteisiin, ja jäin odottelemaan, minkä värisinä he tulevat laitteesta ulos :D Huvia se on sekin ;)


Day 3
Shop 'til you drop! Siinä päivän teema, ja sitä koko poppoo odottaa jo täpinöissään. Ensin pitää kuitenkin suorittaa opintomatkan opetukselliset velvollisuudet pois alta. Niinpä aamusta suuntaammekin ensimmäisenä kuninkaanlinnaan. Valitettavasti suurin osa linnasta on edelleen suljettu kuninkaallisten vieraiden takia. Edellisenä päivänä on vietetty kuningasperheen tuoreimman tulokkaan, Estellen, ristiäisiä. Pääsemme siis tutustumaan linnaan vain ulkoa käsin, sekä kellarikerroksessa olevaan museoon. No, ei jäädä sitä suremaan, sehän tietää vaan enemmän shoppailuaikaa ;)

Kuninkaanlinnalta suunnistettiin kaupungintalolle, jossa kiipesimme kaupungintalon torniin ihailemaan maisemia yli Tukholman, ja ottamaan valokuvia. Portaita oli tosi monta :) Mutta mun sporttinen ryhmä himourheilijaopettajansa johdolla hoiti tämänkin tottakai nurisematta!
Maisemaa kaupungintalon tornista.
Kaupungintalolta sitten Burger Kingin kautta shoppailemaan! Valitettavasti opella ei ollut paljon mitä tuhlata, toisaalta ei harmittanut, sillä Tukholmassa on täsmälleen samat kaupat kierrettävänä kuin Suomessakin. Mukaan tarttui sentään treenitoppi ja uusi Escadan tuoksu. Ja oppilaat ostivat mulle läksiäislahjaksi maailman makeimman Adidaksen takin! Tästä sain tosin tietää vasta kevätjuhlapäivänä.

Shoppailureissulta palattuamme laittauduttiin vielä hienommalle illalliselle ravintolaan. Ruoka oli hyvää, palvelu ei ehkä ihan niin. Enpäs muuten eläessäni ole edes nähnyt yhtä suurta ravintolalaskua kuin maksoin tänään :)

Day 4
Vikaa Tukholmapäivää viedään! Ihan pakko myös päästä vielä juoksemaan! Siispä ope ylös ajoissa ja päivän aloitus parhaalla mahdollisella tavalla :)

Tämän päivän ensimmäisenä ohjelmana Aquariumissa käynti. Akvaario oli ihan hieno ja näkemisen arvoinen paikka, mutta ristus sitä kirkuvien pikkuipanoiden määrää! Taas kerran meille tuli olo, että ollaan hiukan yli-ikäisiä, ja poistuttiinkin aika sukkelasti pääkohdat nähtyämme.

Loppupäivän ohjelma olikin sitten parasta mitä tää ope voisi tietää: BEACH!! Pienen hakemisen jälkeen löydettiin kiva pieni uimaranta, mihin leiriydyttiin loikoilemaan ja uimaan. Ja sää oli mitä parhain, aurinkoa täydeltä taivaalta :) Ope ainakin viihtyy!

Illan tullen haettiin sitten kamat hostellilta ja suunnattiin satamaan. Kotimatka alkakoon. Yölaiva oli ollut open pahin painajainen, mutta hienostihan kaikki meni, niinkun vaan mun tähtiporttikansalta voi odottaakin. Opet bailas itsensä melkein hengiltä, aivan loistavaa tanssimusaa tunnista toiseen :D Enpäs muista koska meno olisi äitynyt yhtä hurjaksi ilman mitään vauhtijuomia edes. Parasta!

Day 5
Tänään kohtalaisen väsynyt sakki raahautuu ulos laivasta, taas ollaan jo Turussa. Ohjelmassa enää bussimatka takaisin Hämeenlinnaan, ja aamupala siinä matkalla.

Reissu onnistui kerrassaan hyvin! Kaikki järjestelyt piti, olinkin kyllä tehnyt paljon työtä ja hyvää työtä niiden eteen. Budjettikin piti loistavasti. No, matikan ope, kuinkas muutenkaan :) Rahaa jäi aamupalalta vielä ylikin sen verran, että päästiin vikalla matikan tunnilla käymään porukalla jätskeillä.

Reissun jälkeen ollaankin sitten jo ihan melkein kesälomilla, ja sää helli jopa Suomessa. Sydän sirpaleina reissuun lähtenyt ope oli selvinnyt viikosta hienosti. Niinpä rinkka kotiovesta sisään ja suoraan Pyynikille aurinkoon! Rannalle piti mennä, mutta sattumalta päädyin siellä Pitkä kuuma kesä -elokuvan kuvauksiin Popedan keikalle. Huippua, siihen onkin hyvä päättää reissuviikko! Pitkä kuuma kesä, tervetuloa :)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti